logo initiatieven

PR Omslag boekje Weijenberg

 

Soms kent het leven pijnlijke verrassingen.

Die hebben zich voorgedaan toen de vrouw van Maastrichtenaar Jo Weijenberg op 30 augustus 2016 is gestorven in een herstelkliniek. Zijn stierf onder voor zijn gezin niet te accepteren omstandigheden. Omdat zij meer inzicht wilden krijgen in wat er precies gebeurd was, en er geen bevredigende antwoorden kwamen, is Jo en zijn gezin in een proces terecht gekomen van procedures bij de Medische Tuchtcolleges, de interne klachtencommissie van de herstelkliniek en de geschillencommissie. Bij deze procedures werden de belangen van de herstelkliniek en de verantwoordelijken in handen gelegd van advocaten. Aan het eind van de rit, meer dan twee jaren later, kwam het Centraal Medisch Tuchtcollege tot een oordeel en legde een arts en verpleegkundige waarschuwingen op vanwege aantoonbare fouten.

Jo zegt: “wij hebben tijdens de procedures ervaren dat ‘gelijk hebben’ niet gelijk staat aan ‘gelijk krijgen’. Wanneer men in een juridisch mijnenveld terecht komt, raakt de inhoudelijkheid van een meningsverschil op de achtergrond, en wordt een mensenleven gereduceerd tot juridische regelgeving”.

In april 2017 besloot Jo zijn ervaringen in een boek op te schrijven met de titel: Een DOOD-serieus verhaal. Het werd een boek over het overlijden van zijn vrouw, haar te verliezen en het verloop van alle procedures. Het werd een chronologisch verslag en het boek eindigt met conclusies en adviezen. “Het is niet uit rancune geschreven maar vooral uit een morele verplichting aan zijn vrouw”.

Het boek is bestemd voor diegenen die gelijke processen meemaken of hebben meegemaakt.
Het boek is in eigen beheer uitgegeven, waardoor een verkoopprijs van € 10 mogelijk is. Geïnteresseerden kunnen het boek afhalen bij Jo Weijenberg zelf. In de regio Maastricht wordt het ook thuis bezorgd. Bij toezending worden de reële portokosten in rekening gebracht.

Voor informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  tel. 06-21364181

Over dit onderwerp en de ervaringen van mensen in deze situaties, wordt op 21 maart 2019 in Maastricht een debat gehouden met als thema:
‘Medische fouten: claimcultuur, medisch bolwerk, defensieve zorg’.
Het debat wordt geleid door Simone van Trier.
(Ervarings) deskundigen gaan met elkaar, en met de deelnemers in gesprek.
Zo zullen er thema’s  aan bod komen als:
Waarom is een ‘gewoon’ gesprek voeren in klachtzaken niet meer vanzelfsprekend?
Waarom is de menselijke maat in afwegingen verdwenen ?
Waarom is de inhoudelijke dialoog naar de achtergrond geraakt en verdrongen door juridische afwegingen, beoordelingen en schadeclaims?

Het debat vindt plaats op 21 maart a.s. van 14.30 uur tot 16.30 uur
Locatie: Expo-zaal van het Eiffelgebouw,
Petrus Regoutplein
Maastricht.
Inloop vanaf 14.00 uur.
Aan de deelname zijn geen kosten verbonden

Tekst: Jo Weijenberg/Roel Sillen

 

  

image logo 005

 

Luister met BrowseAloud

ba toolbar