“Het deksel gaat er gewoon van af”,
gesprek met Jan Fermont
Jan Fermont (1954) uit Sint-Odiliënberg is sinds begin dit jaar actief als trainer van de workshops Positieve Gezondheid, die het Huis voor de Zorg aanbiedt aan leden van (afdelingen van) belangenorganisaties, patiëntenverenigingen, vrouwengroepen mantelzorgorganisaties. Kortom aan geïnteresseerde (groepen) burgers, die werk willen maken van hun eigen “Positieve Gezondheid”.
“Positieve Gezondheid”, als in het gedachtegoed van Machteld Hubert: niet de afwezigheid van ziekte, maar het vermogen om zelf met alle fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven om te gaan en waarbij eigen regie en mogelijkheden van mensen centraal staan.
Jan Fermont reageerde op een wervingsadvertentie van het Huis voor de Zorg, waarin vrijwillige trainers gezocht werden voor de workshop. Begin dit jaar werd hij met een twaalftal anderen getraind om op locatie aan workshops gestalte te geven. Bijeenkomsten die zo’n 2 uur duren.
Jan heeft het in zich om trainer te zijn.
In het dagelijks leven woont Jan in een half in bos en heide verscholen huis met veel bijgebouwen. Vakantieappartementen, een programma waar gasten beweeg- en sportmogelijkheden aangeboden krijgen. Het is een deel van waar Jan zijn inkomen mee genereert. Daarnaast heeft Jan een counselingspraktijk: https://www.praktijkjanfermont.nl
Jan is een bezige man. Altijd al geweest. Van kindsbeen af aan was sporten en bewegen zijn ding. Oudste uit een middenstandsgezin van 8 jongens. Toen zijn vader overleed, nam Jan de rijschool over.
Naast zijn behoefte om in beweging te blijven, was er in Jan ook altijd al de behoefte naar kennis, en het opdoen van kennis. In 2005 kreeg Jan een fikse burn-out.
“In een flits zag ik aan me voorbij gaan, wat ik al die jaren fout gedaan of niet zo handig aangepakt had. Maar ik ben iemand die niet gelooft in de schuld aan anderen te geven, of aan een situatie. Ik zoek het in mezelf. Zo ga ik in mijn counseling ook met mijn cliënten om. Wat heb je in jezelf ooit geregeld, dat zaken zo gaan zoals ze gegaan zijn. Maar vooral hoe kun je dat systeem in jezelf veranderen”.
Jan pakte dat op, wat hem al tijden getrokken had. Bij de Open Universiteit ging hij psychologie studeren. Ook een studie die heel technische hen exacte kanten heeft. “Ik ging al snel het directe contact met mensen missen. Ik vroeg me af, hoe ik vanuit eigen ervaringsdeskundigheid én een opleiding mensen zou kunnen helpen en ondersteunen”.
Een eigen ervaringsverhaal vertellen is in een workshop Positieve gezondheid vaak een opmaat. Het helpt de deelnemers te kijken naar zichzelf, maar ook naar wat het gedachtegoed van Positieve Gezondheid te bieden heeft.
Jan vertelt over een vrouw die hij begeleid heeft. Iemand met ernstige COPD-klachten. Die op hem een zeer depressieve indruk maakte. “Ik merkte dat deze vrouw bijna allergisch reageerde als we op het thema van acceptatie van haar ziekte kwamen. Ik heb haar concrete oefenopdrachten mee gegeven, om zo op het woord acceptatie in haar leven door te denken. En nam daarmee de druk op de focus van deze vrouw weg op haar lichamelijk functioneren”.
“Toen ik van Positieve Gezondheid hoorde, en ook een paar inspiratiesessies gevolgd heb die verzorgd werden door het Institute of Positive Health, kreeg ik het inzicht dat Positieve Gezondheid een totaalbeeld biedt over hoe het leven voor mensen in elkaar kan steken. Een manier van leven, zo te zeggen, bezien vanuit diverse indicatoren. Naast lichaamsfuncties en dagelijks functioneren, ook mentaal welbevinden, zingeving, meedoen en kwaliteit van leven. Het model biedt mij als counselor de kans met mijn cliënten op diverse aspecten de diepte in te gaan. Als trainer van de workshop Positieve Gezondheid weet ik dat een workshop een eenmalige ontmoeting is met en van een groep mensen. Mensen die door het spinnenweb een aanzet krijgen te reflecteren op zichzelf, en mogelijk op een andere manier het eigen leven aan te pakken”.
“Ik gaf laatst, met een collega trainer, een workshop voor een groep mantelzorgers in Landgraaf. Het gaf me een gewoon een kick te merken dat door het vertellen van je eigen inspiratieverhaal, het invullen van het spinnenweb en het kiezen van belevingskaarten er bij sommige deelnemers gewoon het deksel af gaat. Mensen vertellen over zichzelf, zonder zich geremd te voelen. Wat hun beroert en waar ze voor gaan. Ik ben niet bang voor die gesprekken. Hoe meer mensen open gaan, hoe liever het me is.”
Voor meer informatie over de workshops Positieve Gezondheid van het Huis voor de Zorg, neem contact op met Vera Niessen, adviseur
046 420 8159, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Roel Sillen, Huis voor de Zorg
april 2018