Haar kracht is mensen bij elkaar brengen

Mini Symposium 10 november en schilderijexpositie Bieb November

 


José van Erp, bijna 60 woont in Venlo.

25 jaar geleden was José betrokken bij een verkeersongeval. Als gevolg van een kop-staartbotsing liep zij een whiplash en mild blijvend hersenletsel op. De gevolgen van een whiplash zijn vaak voor een buitenstaander niet te zien, terwijl de getroffene er kortere, langere tijd of permanent last van kan hebben.
Mensen komen voor langere tijd in een onzekere fase. Gevolgen zijn vaak ingrijpend, zowel voor werk- maar ook voor privésituaties.

 

Jose van Erp 2

Dat was ook bij José het geval.
“Ik had allerlei klachten, mijn emoties vlogen alle kanten op en zoveel was onduidelijk. Ik ben toen, als ongevalsoverlevende eerst naar een bijeenkomst gegaan van de Whiplash Stichting Nederland (WSN). Die werden elk half jaar georganiseerd. Die bijeenkomsten hebben mij enorme steun gegeven. “Al snel werd ik vrijwilliger en contactpersoon in mijn eigen regio Limburg”, zegt José,  “De patiëntenvereniging startte destijds met een telefooncirkel die later omgezet werd in een landelijke telefoondienst voor whiplashpatiënten. De combinatie met mijn functie als contactpersoon werkte ook goed voor mijzelf, voor mijn revalidatie, re-integratie en de juridische letselschadezaak die ik toen ook nog had lopen. Ik leerde al snel dat ik mijn grenzen moest bewaken. Iets wat ik nu nog steeds iedere dag moet doen”.

“Ik ben nu alleen nog contactpersoon in Venlo en organiseer regelmatig ontmoetingsmiddagen en andere activiteiten. Voorheen deed ik dat op landelijk niveau, in allerlei regio’s. Maar door mijn steeds verslechterende gezondheid zit dat er niet meer voor mij in. Verder kunnen mensen bij mij terecht voor persoonlijke coachingsgesprekken. Soms zijn die face to face, soms in de vorm skypegesprekken. Als ervarings- en inhoudsdeskundige vervul ik een voorbeeldfunctie. In die rol ben je een soort wegwijs voor mensen die in dezelfde situatie verkeren, als ik destijds. Ik heb het in me de deelnemers van de ontmoetingsgroepen aan te zetten en te motiveren tot het delen van ervaringen en kennis. Het gevolg is dat ik mensen zie groeien, veranderen en zelfbewuster worden. Ik noem die koffiemiddagen dan ook liever bondgenotenmiddagen in plaats van lotgenotengroepen. En, na al die jaren is dankbaarheid het woord dat ik het meeste terug hoor. Je leeft echt mee met de mensen. Je wordt vaak betrokken in het privéleven van deelnemers. Doordat ik mezelf kwetsbaar en open op stel, is het voor de deelnemers nog maar een lage drempel om zichzelf open te stellen en zich op hun gemak te voelen”.

De Whiplash Stichting Nederland en de Whiplash-facebookgroep is voor onschatbare waarde voor hulpvragers. De stichting bestaat dit jaar 30 jaar en is een uitstekende belangenbehartiger. “Ik merk dat ze landelijk aan het zoeken zijn wat in deze tijden daarnaast het juiste aanbod moet worden. De sociale media hebben veel,van wat eerder aangeboden werd, overgenomen. Daardoor zijn de contacten minder persoonlijk geworden. Terwijl ikzelf in mijn vrijwilligerswerk in Venlo merk dat mensen juist behoefte hebben aan persoonlijke contacten en dat ze juist graag naar de bijeenkomsten komen. Het persoonlijke contact, er mensen met eenzelfde ervaring te ontmoeten en daar emoties mee delen”.

De WSN biedt vele diensten en informatie, te vinden op de website www.whiplashstichting.nl. In het kader van het 30-jarig jubileum en rond de Nationale Whiplashdag op 7 november a.s. zijn ook enkele vrijwilligers aanwezig met een stand in Venlo.

José van Erp heeft het initiatief genomen om op zondag 10 november a.s. in Venlo zelf een belevings- en ontmoetingsbijeenkomst te organiseren. “Een ongedwongen treffen voor iedereen, zou ik zeggen. Laagdrempelig, met oprechte aandacht, intiem en met nadruk op contact, verbinden, inspireren en samen sterk. Een mini-symposium dus. Met en voor professionals en ervaringsdeskundigen. Met lezingen, standhouders en een aanbod van workshops. Een van de thema’s van de dag zal het gedachtegoed zijn van Positieve Gezondheid van Machteld Hubert. Niet de afwezigheid van ziekte, maar het vermogen om zelf, met alle fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven om te gaan, de eigen regie en de mogelijkheden van mensen centraal stellen”.

En in de maand november verzorgt zij in de Bibliotheek Venlo/Stek samen met 4 lotgenoten met NAH (niet aangeboren hersenletsel) een expositie met schilderijen mét een verhaal. “Wat vertelt beeldende kunst over ons brein? En uiteraard heeft zij daar 4 data voor koffiemiddagen en een gastspreker en boekpresentatie in geïntegreerd waar gratis kennis gemaakt kan worden met de amateurkunstenaars en schrijver van het boek “Coma, en hoe nu
verder? Leven met NAH.José heeft het er druk mee.

“Als je de vrije hand hebt, kun je van alles organiseren en creëren. Op maat voor de mensen die zullen komen. Ik vind organiseren, regelen en mensen met elkaar in contact brengen inspirerend om te doen. Ik zie het als een sport dit neer te zeten in Venlo, om een mooie en betaalbare locatie te regelen en sponsoren te zoeken.”

    
Het mini-symposium vindt plaats op zondag, 10 november van 10.00 - 17.00 uur in Grand Café de Maagdenberg in Venlo. Maagdenbergplein 11.
De Expositie is de hele maand november in Stek aan de Begijnegang in Venlo. De koffiemiddagen staan gepland op 4, 12, 20, 28 november.  De lezing op 22 november. Voel je welkom !

Aanmelding graag via : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 077- 35 19 890

Voor meer informatie (over deze activiteiten die José van Erp organiseert) volg haar facebookpagina : Whiplash, Nah & Positieve Gezondheid – mini symposium Limburg.


Roel Sillen
Oktober 2019