logo initiatieven

“Het deksel gaat er gewoon van af”,

gesprek met Jan Fermont

Jan Fermont (1954) uit Sint-Odiliënberg is sinds begin dit jaar actief als trainer van de workshops Positieve Gezondheid, die het Huis voor de Zorg aanbiedt aan leden van (afdelingen van) belangenorganisaties, patiëntenverenigingen, vrouwengroepen mantelzorgorganisaties. Kortom aan geïnteresseerde (groepen) burgers, die werk willen maken van hun eigen “Positieve Gezondheid”.
“Positieve Gezondheid”, als in het gedachtegoed van Machteld Hubert: niet de afwezigheid van ziekte, maar het vermogen om zelf met alle fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven om te gaan en waarbij eigen regie en mogelijkheden van mensen centraal staan.

Jan Fermont reageerde op een wervingsadvertentie van het Huis voor de Zorg, waarin vrijwillige trainers gezocht werden voor de workshop. Begin dit jaar werd hij met een twaalftal anderen getraind om op locatie aan workshops gestalte te geven. Bijeenkomsten die zo’n 2 uur duren.

Jan heeft het in zich om trainer te zijn.

In het dagelijks leven woont Jan in een half in bos en heide verscholen huis met veel bijgebouwen. Vakantieappartementen, een programma waar gasten beweeg- en sportmogelijkheden aangeboden krijgen. Het is een deel van waar Jan zijn inkomen mee genereert. Daarnaast heeft Jan een counselingspraktijk:  https://www.praktijkjanfermont.nl  


Jan is een bezige man. Altijd al geweest. Van kindsbeen af aan was sporten en bewegen zijn ding. Oudste uit een middenstandsgezin van 8 jongens. Toen zijn vader overleed, nam Jan de rijschool over.

Naast zijn behoefte om in beweging te blijven, was er in Jan ook altijd al de behoefte naar kennis, en het opdoen van kennis. In 2005 kreeg Jan een fikse burn-out.

“In een flits zag ik aan me voorbij gaan, wat ik al die jaren fout gedaan of niet zo handig aangepakt had. Maar ik ben iemand die niet gelooft in de schuld aan anderen te geven, of aan een situatie. Ik zoek het in mezelf. Zo ga ik in mijn counseling ook met mijn cliënten om. Wat heb je in jezelf ooit geregeld, dat zaken zo gaan zoals ze gegaan zijn. Maar vooral hoe kun je dat systeem in jezelf veranderen”.

Jan pakte dat op, wat hem al tijden getrokken had. Bij de Open Universiteit ging hij psychologie studeren. Ook een studie die heel technische hen exacte kanten heeft. “Ik ging al snel het directe contact met mensen missen. Ik vroeg me af, hoe ik vanuit eigen ervaringsdeskundigheid én een opleiding mensen zou kunnen helpen en ondersteunen”.

Een eigen ervaringsverhaal vertellen is in een workshop Positieve gezondheid vaak een opmaat. Het helpt de deelnemers te kijken naar zichzelf, maar ook naar wat het gedachtegoed van Positieve Gezondheid te bieden heeft.

Jan vertelt over een vrouw die hij begeleid heeft. Iemand met ernstige COPD-klachten. Die op hem een zeer depressieve indruk maakte. “Ik merkte dat deze vrouw bijna allergisch reageerde als we op het thema van acceptatie van haar ziekte kwamen. Ik heb haar concrete oefenopdrachten mee gegeven, om zo op het woord acceptatie in haar leven door te denken. En nam daarmee de druk op de focus van deze vrouw weg op haar lichamelijk functioneren”.

“Toen ik van Positieve Gezondheid hoorde, en ook een paar inspiratiesessies gevolgd heb die verzorgd werden door het Institute of Positive Health, kreeg ik het inzicht dat Positieve Gezondheid een totaalbeeld biedt over hoe het leven voor mensen in elkaar kan steken. Een manier van leven, zo te zeggen, bezien vanuit diverse indicatoren. Naast lichaamsfuncties en dagelijks functioneren, ook mentaal welbevinden, zingeving, meedoen en kwaliteit van leven. Het model biedt mij als counselor de kans met mijn cliënten op diverse aspecten de diepte in te gaan. Als trainer van de workshop Positieve Gezondheid weet ik dat een workshop een eenmalige ontmoeting is met en van een groep mensen. Mensen die door het spinnenweb een aanzet krijgen te reflecteren op zichzelf, en mogelijk op een andere manier het eigen leven aan te pakken”.

“Ik gaf laatst, met een collega trainer, een workshop voor een groep mantelzorgers in Landgraaf. Het gaf me een gewoon een kick te merken dat door het vertellen van je eigen inspiratieverhaal, het invullen van het spinnenweb en het kiezen van belevingskaarten er bij sommige deelnemers gewoon het deksel af gaat. Mensen vertellen over zichzelf, zonder zich geremd te voelen. Wat hun beroert en waar ze voor gaan. Ik ben niet bang voor die gesprekken. Hoe meer mensen open gaan, hoe liever het me is.” 

 

Voor meer informatie over de workshops Positieve Gezondheid van het Huis voor de Zorg, neem contact op met Vera Niessen, adviseur

046 420 8159, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Roel Sillen, Huis voor de Zorg

april 2018

 


Gesprek met Chandra Djoenaedi

Aan het einde van het gesprek laat Chandra Djoenaedi zien hoe in gebarentaal haar naam wordt uitgebeeld: twee met de handpalmen naar elkaar toegeschoven handen die een voorwaartse beweging maken. Waarbij de rechterhand ineens uitwijkt naar... Lees verder >>

Veldense op internationaal CML Congres in Lissabon

Afgelopen mei was er in Lissabon het inmiddels al 17e Horizons Congres. Een jaarlijks terugkerend internationaal congres van en voor mensen met Chronische Myeloïde Leukemie (CML). Belangenbehartigers voor CML-patiënten uit inmiddels 122 landen... Lees verder >>

Een schilderij met mooie herinneringen

Ineke Grootemaat (64) woont met haar partner Georgette Verbist (76) in Venray. Ze hebben elkaar leren kennen in januari 1995, toen beiden actief waren bij het COC Venlo/Blerick. Een hecht stel, dat sterk op elkaar is ingespeeld.
De laatste... Lees verder >>

Het is alleen zinvol als het goede participatie is

Anja Minheere (57) werd in 2003 gediagnostiseerd met MS. In die periode was zij met twee maten praktijkhouder van een fysiotherapiepraktijk in Venray. Tien jaar volgden waarin ze, vanwege haar  conditie, steeds wat minder uren ging werken.... Lees verder >>

Een DOOD- serieus verhaal

  Soms kent het leven pijnlijke verrassingen.

Die hebben zich voorgedaan toen de vrouw van Maastrichtenaar Jo Weijenberg op 30 augustus 2016 is gestorven in een herstelkliniek. Zijn stierf onder voor zijn gezin niet te accepteren... Lees verder >>

Iedere druppel in de emmer is er één

  Als het gesprek begint pakt Ron Coenen (68) uit Heythuysen er zijn uitgeprinte A-viertje bij. De leidraad die hij nodig heeft om in het gesprek alles aan bod te laten komen.

Op z’n 58ste kon Ron voortijdig met pensioen... Lees verder >>

Twee zussen en een creatief, stimulerend initiatief in Sittard-Geleen

Twee zussen en een creatief, stimulerend initiatief in Sittard-Geleen Voor veel mensen die getroffen worden door niet aangeboren hersenletsel (NAH) stort hun wereld in. Niets in je leven is meer vanzelfsprekend. Je moet jezelf opnieuw leren... Lees verder >>

De toon maakt de muziek

De toon maakt de muziek Burgerkracht Limburg (voorheen Huis voor de Zorg) ondersteunt het samenwerkingsverband Samenwerkende Categorale Patiëntenorganisaties  (SCP) in Limburg.
Het SCP werd een aantal jaren geleden opgericht door... Lees verder >>

Hulp die helemaal bij jou past

Hulp die helemaal bij jou past In februari 2015 ging Marianne Beuken (1949) uit Maastricht met pensioen.
Haar laatste functie was Manager Jeugdgezondheidszorg bij de Thuiszorg van Orbis Medisch- en Zorgconcern in Sittard-Geleen. Ooit... Lees verder >>

Muzikale Kafiieëklatsj “Sans Äge” in Kirchroa

Muzikale Kafiieëklatsj “Sans Äge” in Kirchroa Truus Ploum-Cools is sinds jaar en dag ambassadeur van Burgerkracht Limburg (voorheen Huis voor de Zorg). Ze is actief (geweest) als coördinator en/of adviseur van verenigingen... Lees verder >>Onderdeel van Burgerkracht Limburg

image001okprovincie limburg

image logo 005

 

Luister met BrowseAloud

ba toolbar