Logo initiatevenLimburg

  • header

Patiënten met chronische ontstekingen aan de darm krijgen voortaan van het Albert Schweitzer ziekenhuis begeleiding via internet.

Mensen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa (verzamelnaam: IBD) hoeven hierdoor minder vaak te worden opgenomen en minder vaak naar de polikliniek te komen, is gebleken uit Nederlands onderzoek. Ze mogen zelf kiezen of ze meedoen met het programma ‘MijnIBDcoach’.

“We hopen en rekenen erop dat in het eerste jaar tussen de 50 en 100 van onze 1600 patiënten met IBD gaan meedoen, maar uiteindelijk een grote meerderheid”, vertelt verpleegkundig specialist en projectleider Thea Korpershoek. “Vanaf nu gaan we alle patiënten die voor controle komen, wijzen op de mogelijkheid. De app of internetpagina van MijnIBDcoach helpt patiënten om zelf hun ziekte te monitoren en geeft hun daardoor een stuk eigen regie.”

Waarschuwing
Mensen met chronische aandoeningen komen regelmatig op controle. Bij IBD is dat, afhankelijk van de gebruikte medicatie, één tot twee keer per jaar in het ziekenhuis en twee keer per jaar telefonisch. Korpershoek: “Soms komen ze als er weinig te melden is. Maar soms krijgen ze tussen twee controles in zoveel klachten, dat als we hen uiteindelijk zien een ziekenhuisopname al onvermijdelijk is. MijnIBDcoach gaat ervoor zorgen dat de patiënt tussentijds veel beter zelf in de gaten krijgt hoe het gaat. Het systeem waarschuwt wanneer er ingegrepen moet worden.” Dit zal het aantal opnames naar erwachting terugbrengen met de helft en het polikliniekbezoek met een derde deel.

Lees het hele artikel in de website van FMT

  

Onderdeel van Burgerkracht Limburg

image001okprovincie limburg

Logo initiatevenLimburg

 

Luister met BrowseAloud

ba toolbar